-
> Informació de Pràctiques i TFG/TFM per ensenyament
- Grau de Química
- Grau de Química en anglès
- Grau de Bioquímica i Biologia Molecular
- Doble Grau de Biotecnologia i Bioquímica i Biologia Molecular
- Màster en Nutrició i Metabolisme
- Màster en Genètica, Física i Química Forense
- Màster en Tècniques Cromatogràfiques Aplicades
- Master in Synthesis, Catalysis and Molecular Design
Per completar la formació acadèmica a la Facultat de Química hi ha la possibilitat de fer pràctiques en diferents empreses del sector o en institucions. Aquesta experiència ha de ser bàsica perquè l'alumne seleccioni el sector on vol incidir laboralment en un futur i a la vegada donar-se a conèixer en el sector industrial o en d'altres.
Objectius
- Contribuir a la formació integral dels estudiants complementant el seu aprenentatge teòric i pràctic.
- Facilitar el coneixement de la metodologia de treball adequada a la realitat professional en que els estudiants hauran d'operar, contrastant i aplicant els coneixements adquirits.
- Afavorir el desenvolupament de competències tècniques, metodològiques, personals i participatives.
- Afavorir els valors de la innovació, la creativitat i l'emprenedoria.
- Obtenir una experiència pràctica que faciliti la inserció en el mercat de treball i millori la seva ocupabilitat futura. Conèixer i ésser conegut.
Marc normatiu
- El Reial Decret 592/2014, d'11 de juliol, pel qual es regulen les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris.
- L'Estatut de l'Estudiant Universitari, aprovat pel Reial Decret 1791/2010, de 30 de setembre.
- La normativa de pràctiques externes de la Universitat Rovira i Virgili (d'ara endavant URV), aprovada pel Consell de Govern del 20 de desembre de 2012 i modificada pel Consell de Govern del 7 de març del 2013, el 27 d'abril de 2017, l’11 de juliol de 20219 i el 27 de juliol de 2020 com a normativa interna integradora de totes les pràctiques externes tutelades per la URV.
- I si les pràctiques són remunerades: Reial Decret 1493/2011, de 24 d'octubre, por el que se regulan los términos y las condiciones de inclusión en el Régimen General de la Seguridad Social de las personas que participen en programas de formación.
Característiques
- La relació entre l'estudiant i l'entitat col·laboradora és estrictament acadèmica i mai de caràcter laboral. El vincle és un conveni de col·laboració entre l'empresa o institució i la Universitat en el qual l'entitat col·laboradora acull un estudiant en pràctiques durant uns mesos.
- L'estudiant ha d'estar matriculat en un ensenyament de la URV i tenir el 50% dels crèdits de la carrera aprovats.
- La durada màxima de les pràctiques extracurriculars no pot superar el 50% del temps íntegre que constitueix un curs acadèmic (de l'1 de setembre al 31 d'agost), amb un màxim de 750 hores per curs.
- L'horari ha de ser sempre compatible amb l'horari acadèmic de l'alumne.
- En tot cas, el contingut de les tasques que desenvoluparà l'estudiant ha d'estar directament relacionat amb l'ensenyament que cursi.
- L'entitat col·laboradora nomenarà un tutor que s'encarregarà del seguiment i suport a l'alumne mentre aquest estigui al centre de treball. Igualment, el centre docent nomenarà un tutor acadèmic.
- La part administrativa del conveni la porta a terme la Facultat de Química.
- En el cas de les pràctiques no remunerades la cobertura social de l'estudiant queda garantida per l'assegurança escolar obligatòria. L'assegurança escolar cobreix els desplaçaments i estada en l'empresa. Si l'alumne té més de 28 anys ha de contractar una assegurança voluntària.
- Pràctiques remunerades: el conveni pot preveure l'aportació econòmica per part de l'empresa d'una quantitat en forma de borsa d'estudi, que és íntegra per a l'estudiant (veure el Reial decret 1493/2011, de 24 d'octubre, pel qual es regulen les condicions d'inclusió al Règim General de la Seguretat Social de les persones que participin en programes de formació). A partir del curs 2021-2022 les pràctiques extracurriculars que es realitzin en empreses privades hauran de ser remunerades segons estableix la normativa de pràctiques externes de la URV.
- VEURE MÉS INFORMACIÓ A LA WEB DE LA BORSA DE TREBALL DE LA URV, APARTAT "Pràctiques externes", "Normativa".
- Les activitats desenvolupades dins del conveni de col·laboració educativa poden ser curriculars i no curriculars.
- Les no curriculars es desenvolupen d'igual forma que les curriculars però no formen part de l'expedient de l'alumne. Es poden incloure al currículum professional de l'estudiant.
- Les curriculars formen part de l'expedient de l'alumne mitjançant la corresponent assignatura a la que es vinculen les pràctiques.
- En cas que les pràctiques curriculars siguin remunerades es regiran per la disposició addicional 25ª del Real Decreto-ley 8/2014, de 4 de julio, de aprobación de medidas urgentes para el crecimiento, la competitividad y la eficiencia, publicat al BOE el 5 de juliol de 2014:
- "Las prácticas curriculares externas realizadas por los studiantes universitarios y de formación profesional, que tienen el carácter exclusivamente de asimilados a trabajadores por cuenta ajena a efectos de su integración en el Régimen General de la Seguridad Social de conformidad con lo previsto en la disposición adicional tercera de la Ley 27/2011, de 1 de agosto, sobre actualización, adecuación y modernización del sistema de la Seguridad Social, desarrollada por el Real Decreto 1493/2011, de 24 de octubre, por el que se regula los términos y las condiciones de inclusión en el Régimen General de la Seguridad Social de las personas que participen en programas de formación, tendrán una bonificación del cien por cien en la cotización a la Seguridad Social a partir del día 1 de agosto de 2014".
- Això vol dir que les obligacions d'alta i liquidació de cotitzacions continuen vigents, però que a partir de l'1 d'agost de 2014 estaran bonificades al 100% i, per tant, les empreses i entitats que acullen els estudiants no hauran d'ingressar-les a la Seguretat Social.
Tramitació del conveni
- La normativa de pràctiques de la URV inclou un nou model de gestió de les pràctiques externes que es fonamenta bàsicament en la signatura d'un conveni marc o conveni de cooperació educativa amb cadascuna de les entitats col·laboradores que acullin estudiants en pràctiques i la posterior signatura d'annexos o convenis específics per a cada estudiant que efectivament realitzi les pràctiques. Aquest conveni marc el signa el rector una única vegada amb cada entitat i conté el règim jurídic i les condicions generals de les pràctiques externes.
- Si és l'estudiant qui troba directament l'entitat per fer les pràctiques, haurà de confirmar amb l'Oficina de Suport al Deganat (OSD) si ja existeix el conveni marc amb aquella entitat i en cas que no sigui així haurà de facilitar a l'OSD el contacte de l'entitat col·laboradora. Serà l'OSD de la Facultat de Química qui s'adreci a l'entitat col·laboradora per informar del nou model de gestió i per fer-li arribar el text del conveni marc, perquè aquesta doni el seu vistiplau i faciliti les dades necessàries per a la formalització de l'esmentat conveni.
- El model de conveni específic, tant si les pràctiques són curriculars com extracurriculars, el trobareu dins l'apartat de cada ensenyament (VEURE MENÚ ESTUDIS).
- Tant l'alumne com l'entitat col·laboradora han d'emplenar de forma electrònica totes les dades que se sol·liciten en cadascun dels apartats. Un cop emplenat el conveni, i amb una antelació de 10 dies abans de l'inici de les pràctiques, el faran arribar electrònicament a l'Oficina de Suport al Deganat, a l'adreça practiques.fq(ELIMINAR)@urv.cat, que el revisarà i completarà amb les dades de referència del conveni marc (codi del conveni i data de signatura) i el retornarà perquè el signin l'estudiant i el representant legal de l'entitat col·laboradora. El darrer a signar serà el degà/ana de la Facultat de Química. El Deganat farà arribar per correu electrònic la còpia del conveni amb totes les signatures a l'estudiant i a l'entitat col·laboradora.
Pòlisses d'assegurances
Accedeix mitjançant la Intranet.