INFORMACIÓ PER A...
Estefania Boix López
Filla de Tortosa, és llicenciada per la Facultat de Química de la URV al 2009. Es va iniciar en la recerca gràcies a formar part del programa "Passa l'estiu al Parc" del Parc Científic de Barcelona, a fer uns mesos de recerca al departament de Catàlisis Heterogènia de la URV i un estiu d'Erasmus a la Nottingham Trent University-NTU (Regne Unit). Aquesta iniciació li va obrir les portes a formar part del programa Doctoral Europeu Marie Curie entre la NTU (Regne Unit) i la Johannes Gutenburg Universität Mainz (Alemanya), i es va doctorar el 2014 en Química de Materials Biomimètics (inspiracions per la natura). Durant el doctorat va contribuir al coneixement de la formació de materials tals com l'òxid de silici i de germania, amb tècniques dins del camp de la síntesis i caracterització de nanomaterials, proteòmics i biologia molecular. Del 2014 al 2015 va realitzar un Post-doctorat a la CEMEF-École de Mines ParisTech a Sophia Antipolis (França) on va aplicar les tècniques apreses en la síntesi de sílice a la fabricació de biociment per a la construcció. La recerca es va basar en un recobriment mineral òptim de plantes per millorar la seva interacció amb el ciment, obtenir un ciment més lleuger però preservant un mínim de resistència mecànica. A través d'un projecte que Estefania va proposar, el 2015 va obtenir una beca per realitzar un segon postdoctorat a l'Aalto University (Espoo, Finlàndia), sintetitzant fibres de cel·lulosa recobertes amb nanomaterials amb aplicacions òptiques. Durant aquests anys, va publicar la seva recerca en vàries revistes científiques, va presentar els seus avenços en múltiples conferències, va donar classes a estudiants de Química i va tutoritzar estudiants de màster.
Al 2016, Estefania es va moure al sector privat a Brussel·les (Bèlgica), inicialment com a coordinadora de projectes durant dos anys i els següents quatre anys s'ha especialitzat en el camp dels materials en contacte amb els aliments. Dins d'aquest rol s'encarrega de revisar les composicions dels materials, fer càlculs i models matemàtics de possibles migracions de contaminants als aliments, preparar protocols pels testos que puguin ser necessaris, revisar els resultats dels anàlisis i fer un seguiment de les legislacions Europees dins d'aquest camp. Amb això, per poder garantir que els materials són adequats i segurs durant els usos que puguin tenir lloc per part dels consumidors.
Veure el seu perfil a Linkedin
Joan González Fabra
Va estudiar el Grau de Química a la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) del 2010 a 2014. En acabar el grau, va cursar el màster en Síntesi, Catàlisi i Disseny Molecular impartit per la URV i l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ). Després va començar la seva tesi doctoral al grup del Prof. Carles Bo a l'ICIQ, la qual va defensar el 2018. Després d'un any com a investigador postdoctoral al mateix centre, va ocupar una posició de tècnic en afers regulatoris a l'empresa cosmètica PUIG des de l'octubre de 2019 al maig de 2021. Durant aquest període va contribuïr en un projecte de recerca d'aquesta empresa.
Actualment és Assistent Parlamentari Acreditat (APA) de la MEP Clara Ponsatí al Parlament Europeu, on entre d'altres tasques s'encarrega de l'assessorament a la comissió d'Indústria, Tecnologia, Recerca i Energia (ITRE) de la qual forma part la seva MEP. La transició verda (Green Deal) i digital són les dues grans fites de futur de la Unió Europea, i una part molt importat de la iniciativa legislativa es debat i esmena a la comissió d'ITRE.
José Luis Jiménez Lasheras
Nascut a Tarragona el 1972, el José Luis parla 4 idiomes i té 6 títols universitaris, tres a la Universitat Rovira i Virgili (URV): Llicenciat en Ciències Químiques (1995), Llicenciat amb grau en Ciències Químiques després de 2 dos anys de Doctorat (1997) i Llicenciat en Bioquímica (URV, 1999), així com altres tres en les següents Universitats: Màster en Direcció de Recursos Humans (Universitat de Barcelona, 2001), Certificat d'Aptitud Pedagògica (CAP) per a Professorat (Universitat de Barcelona, 2007) i Màster al Programa de Desenvolupament Directiu (PDD) de l'IESE (Universitat de Navarra, 2012).
La seva carrera professional, iniciada als anys noranta, sempre s'ha desenvolupat a la indústria, amb experiència en gairebé totes les àrees d'empresa (Finances, RRHH, R+D, Servei a Clients, Qualitat, Producció, Màrqueting, Comercial, Gerència). Actualment en 2021, i des de l'any 2008, és el responsable del Negoci d'Asfalts de la multinacional CEPSA a Catalunya i Aragó, sent el seu representant i apoderat davant dels ens públics i privats.
Declara la satisfacció de disposar a la nostra societat d'un conjunt d'Universitats del més alt nivell. Concretament a Tarragona de la URV, i especialment de la seva Facultat de Química que té un reconegut prestigi internacional, formant el talent humà imprescindible per a un sector químic que és estratègic en el present i en el futur sostenible. Va manifestar que ha acceptat l'honor de ser Ambaixador de la Facultat de Química de la URV amb l'ànim d'apropar, des de la seva experiència, el món de la indústria als estudiants. Segons dades publicades a l'any 2021, la indústria química només a Espanya, que representa el 5,5% del PIB i on hi ha més de 3.000 empreses, genera ocupació estable i de qualitat per a més de 711.000 persones (209.300 llocs de treball directes), amb el 94% de contractes indefinits i sou mitjà de més de 38.000 euros. Sent a més el sector químic el segon major exportador de l'economia espanyola i el primer inversor industrial en R+D+i.
Veure el seu perfil a Linkedin
F. Xavier Rius Ruiz
En F. Xavier és doctor en química per la Universitat Rovira i Virgili. En acabar la llicenciatura en Química per la URV, l'any 2016, va estudiar el màster de Química Verda de la Universitat de York (Regne Unit) i el màster en Nanociència i Nanotecnologia (URV, 2009).
Durant el doctorat es va formar en tècniques d'innovació, creativitat i disseny de producte de la mà de Francisco J. Andrade, professor de la URV i antic director d'innovació oberta a Unilever, i de Pär Blanking, dissenyador industrial.
L'any 2010 va co-fundar la spin-off NTSensors SL, i l'any 2015 la startup Citysens Designs SL juntament amb Francisco J. Andrade i F. Xavier Rius Ferrús. Actualment lidera el projecte CitySens, dedicat al disseny de solucions innovadores per gaudir d'una vida més saludable i sostenible a la ciutat. Puntualment imparteix classes d'innovació i emprenedoria a la Facultat de Química de la URV.
Veure el seu perfil a Linkedin
Albert Solé Daura
Nascut a Flix (Tarragona) l'any 1991, es va graduar en Química al 2014 i posteriorment va cursar el Màster Universitari en Síntesi, Catàlisi i Disseny Molecular a la Universitat Rovira i Virgili (URV). A principis del 2020, va obtenir el títol de Doctor en Química per la mateixa universitat pels seus estudis computacionals sobre l'aplicació de polioxometal·lats (òxids metàl·lics moleculars) als camps de la catàlisi, de la bioquímica i de l'energia sostenible, desenvolupats sota la supervisió dels professors Josep M. Poblet i Jorge J. Carbó al departament de Química Física i Inorgànica de la URV. Durant el desenvolupament de la seva tesi doctoral, l'Albert va realitzar una estada pre-doctoral de 4 mesos al grup del professor Jonathan D. Hirst, a la Universitat de Nottingham (Nottingham, U.K.), on va adquirir experiència en l'aplicació de tècniques de modelització de sistemes biològics.
Després d'una curta estada com a investigador postdoctoral al grup de Química Quàntica de la URV, l'Albert es va incorporar, també en qualitat d'investigador postdoctoral, al grup liderat pel Prof. Marc Fontecave al Collège de France (París, França) l'Octubre del 2020, on actualment treballa a l'equip dirigit per la Dr. Caroline Mellot-Draznieks. Allà, les seves activitats de recerca involucren principalment l'estudi computacional de processos catalítics per la reducció i valorització de diòxid de carboni (CO2) emprant materials porosos del tipus Metal-Organic Framework, per tal de desenvolupar noves estratègies i de major efectivitat per contribuïr a la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera.
Mireia Sueca Comes
Nascuda a l'Ametlla de Mar (Tarragona) l'any 1995, lloc on va obtenir Matrícula d'Honor durant els estudis de Batxillerat. L'any 2013 va començar el grau de Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Durant el segon any de carrera va tenir l'oportunitat de fer unes pràctiques extracurriculars al grup de Nutrigenòmica de la URV. Aquestes pràctiques li van fer adonar de la seva passió per la investigació. Per motivació personal la Mireia volia iniciar la seva carrera d'investigadora dins de l'àmbit del càncer. Per això va realitzar unes pràctiques d'estiu durant el tercer any al grup de Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Durant l'últim any de carrera va fer una estada internacional a la Universitat de Nottingham (Nottingham, U.K), per tal de realitzar el projecte final de carrera en el sí del grup d'investigació en càncer del Professor Mohammad Ilyas. Com a resultat del projecte de recerca va publicar el seu primer article científic com a segona autora, en el qual es proposava una proteïna com a possible marcador de pronòstic o diana terapèutica per al càncer de colon.
Per continuar els estudis dins l'àmbit de la investigació en càncer, l'any 2017 va començar el màster de Biomedicina amb l'especialitat de Recerca Bàsica i Translacional en Càncer de la Universitat de Barcelona. El màster li va permetre retornar a la Universitat de Nottingham per tal de realitzar-hi el projecte de final de màster, relacionat amb la inhibició de receptors de factors de creixement del càncer de la vesícula biliar. Gràcies al desenvolupament d'aquest, se li van atorgar dues prestigioses beques predoctorals, la Vice-Chancellor's Scholarship for Research Excellence i la Faculty of Medicine and Health Sciences EU PhD Scholarship, que actualment estan finançant el doctorat de la Mireia al grup Ex-vivo Cancer Pharmacology (EVPC), liderat per la Professora Anna M. Grabowska al Biodiscovery Institute (Nottingham, U.K).
L'objectiu principal del seu projecte de doctorat és investigar la comunicació entre les cèl·lules canceroses i el microambient tumoral per tal de trobar tractaments terapèutics més efectius pel càncer. Per tal d'entendre aquesta interacció, ha desenvolupat models 3D per simular el complex entorn tumoral d'un pacient real. Aquest projecte és, sens dubte, un pas important per la identificació de nous tractaments, obrint així les portes a la medicina personalitzada.
Veure el seu perfil a Linkedin
Mira l'activitat professional dels ambaixadors i les ambaixadores de la FQ |
Quins avantatges té formar part d'aquest programa? |
- Seràs convidat especial a totes les activitats institucionals organitzades per la Facultat de Química - Et retrobaràs amb antics/gues companys/es i coneixeràs gent nova amb interessos professionals comuns - Formaràs part d'un directori al web específic del programa. Això et permetrà que et coneguin més fàcilment - Et convidarem a realitzar xerrades d'inserció laboral als actuals estudiants de la Facultat de Química - Estarem en contacte a través de les xarxes socials compartint notícies |